Spska ekonomija obiluje inovativnim i tehnološkim idejama

Bez autora
May 08 2012

Privrednoj komori Beograda održan je sastanak na kome su predstavnici institucija i privrede podelili iskustva u vezi podsticanja inovacija i razvoja predueztništva. Gost na sastanku je bila dr Clarisse Molad, međunarodni predavač i konsultant na većem broju programa razvoja inovacija, preduzetništva i transfera tehnologija u regionu Jugoistočne Evrope.Sastanku su prisustvovali predstavnici inovativnih firmi, Fonda za inovacionu delatnost RS, Centra za transfer tehnologija Univerziteta u Beogradu, Srpske asocijacije poslovnih anđela, ICIP-a, nevladinog sektora i drugih partnerskih organizacija.

Spska ekonomija obiluje inovativnim i tehnološkim idejamaPrivrednoj komori Beograda održan je sastanak na kome su predstavnici institucija i privrede podelili iskustva u vezi podsticanja inovacija i razvoja predueztništva.

Gost na sastanku je bila dr Clarisse Molad, međunarodni predavač i konsultant na većem broju programa razvoja inovacija, preduzetništva i transfera tehnologija u regionu Jugoistočne Evrope. Sastanku su prisustvovali predstavnici inovativnih firmi, Fonda za inovacionu delatnost RS, Centra za transfer tehnologija Univerziteta u Beogradu, Srpske asocijacije poslovnih anđela, ICIP-a, nevladinog sektora i drugih partnerskih organizacija.

Diskutovalo se o primerima programa i projekata, koji su za cilj imali podizanje kapaciteta privrede za inoviranje i povećanje konkurentnosti širom regiona, kao i o problemima na koje se nailazi prilikom implementacije takvih progrmama i uključivanja preduzetnika u procese inoviranja, istraživanja i razvoja. Posebno su razmotreni načini finansiranja start up preduzetničkih poduhvata i inovativnih malih preduzeća, kao i prepreke koje se u tim procesima mogu javiti.

U saopštenju se navodi da se neki od zaključaka odnose se na kosnstatacije da programe podrške razvoju inovacija moraju biti prilagođeni lokalnom kontekstu i prilikama poslovnog okruženja, kao i da na prostoru balkanskih privreda i dalje postoji specifična vrsta poslovnog mentaliteta koja mnoga preduzeća onemogućavaju da se razvijaju. Takođe, ukoliko se analiziraju faktori uspeha ili neuspeha preduzetničkih poduhvata, najčešće se oni odnose na kvalitet organizacione kulture, kapaciteta i kompetencija menadžmenta da upravlja preduzećem na efikasan i efektivan način.

Predstavnici inovativnih preduzeća, veruju da srpska ekonomija obiluje inovativnim i tehnološkim idejama, ali ne i znanjima iz upravljanja poslovanjem i marketinga. Smatra se da za veliki broj solidnih preduzeća u Srbiji put do uspešnog tržišnog nastupa i rasta vodi preko usvajanja i transfera zrelih tehnologija, dok usvajanje strategije istraživanja i razvoja inovativnih rešenja zahteva veliki fokus i napor, i često više priliči visokotehnološkim firmama.
Privredna komora Beograda ulaže napore da ugosti, proširi i ubrza multisektorski dijalog svih zainteresovanih strana iz biznis sektora, naučno istraživačkih institucija i organizacija civilnog društva, s ciljem unapređenja poslovanja beogradske i srpske privrede, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik